Film – A szürke 50 árnyalata

50_shades_of_grey_wallpaper-berlinale-2015-the-14-least-sexy-moments-from-fifty-shades-of-greyElőző hét szombaton volt szerencsém nekem is ellátogatni a moziba és megnézni A szürke 50 árnyalata című filmet. Szerintem bátran kijelenthetjük, hogy ez lesz az év legmegosztóbb filmje, mert legalább annyian vannak mellette, mint “ellene”. Nagy elemzésekbe nem szeretnék bocsátkozni, inkább elmondom: mi(ért) volt jó és mi(ért) volt rossz; miért nézd meg és miért gondolhatod azt, hogy mégsem akarok látni. Spoiler-mentes cikk!

Aki olvasta a könyvet (bármelyiket) vagy megnézte most a filmet a moziban, az érezhette, hogy karakterek terén itt valami kicsit sántít, minta ismerősök lennének. Nos, az érzés nem jött véletlenül hiszen az Alkonyat és az 50 szürke főbb szereplőinek jellemvonásai igazán hasonlóak.

50shadesoftwilight_07Adott egy titokzatos, rideg, mérhetetlenül gazdag szépfiú, akit persze “lehetetlenség” megszerezni. Nagyon misztikus és “félelmetes”, de természetesen ez nem számít egy cseppet sem, ha szerelemről van szó. Zongoratudás kötelező!

50shadesoftwilight_04A lány egy kétballábas, ügyetlen, beszélni nem tudó faarcú lény. A fiú nagy titkára fény derül, ez ugye semmit sem változtat a helyzeten, bármennyire is bizarr az, sőt! Sokan motyog, töpreng, még többet gondolkodik magában – feleslegesen. Néha idegesítően sokat…

50shadesoftwilight_01A kedves, de annyira azért nem sármos, inkább kisfiús arcú, de nagyon rendes fiú barát, aki oda meg vissza van a lányért. “Rá aztán mindig lehet számítani!” Főleg ha egy potya-csókról van szó. Természetesen a lány szerelmével nem túl rózsás a viszonya. Az első részben túl sok szerepet nem kap.

50shadesoftwilight_02Főszereplő férfiúnk cserfes, nagyszájú és nagyon kedves lánytestvére, aki mérhetetlenül örül már végre egy igazi hús-vér barátnőnek a bátyja oldalán. Az első filmben Miának nem sok szerep jut (a könyvben azért több sora van), az elkövetkező két kötetben már annál inkább.. 😉

50shadesoftwilight_05Szőke, göndör haj, laza természet. Párkapcsolat szempontjából összehasonlíthatatlan a két szereplő. Az Alkonyat filmben nagyobb fontossággal bír.

… és így folytathatnánk! Merthogy a lány anyja többször vált, apja egyedülálló és nem sokat tesz hozzá az eseményekhez. A fiú apja kimért, de kedves, anyja szívből örül a lány érkezésének a családba.

jamie-dornan-hogan-thumbnailAz Alkonyat fanfiction-nek induló könyv mára már több mint 100 millió példányban kelt el szerte a világon! A 2015-ös Reading Challenge : A trilogy pontjához ezt a három könyvet választottam.

Az első könyvet én igazából egy “jó hosszú bevezetőnek” tartom. Miért modnom ezt? Megismerjük – inkább csak név szerint még – a helyszínt, a főbb szereplőket, ki kihez tartozik, milyen az alap viszonyuk, megjelenik a fő konfliktus a két főszereplőnk között, stb. Az első filmről sem más a véleményem: nézd meg, hogy értsd ki kicsoda, mit akar, merre hány méter..

tumblr_myy8hognDf1tn794no1_500Tetszett: * hogy a cselekménye követte a könyvét * hogy átemeltek konkrét sorokat a könyvből (később még visszatérünk) * hogy a rengeteg negatív kampány miatt én már sokkal rosszabbra számítottam, annak ellenére, hogy én személy szerint nem utáltam a könyvet, maximum untam egy-két helyen a csajt, leginkább a gondolatait * hogy az e-mailezésük nem maradt ki a filmből * hogy nagyon jó zenéket válogattak a filmbe * hogy van benne min kuncogni!

Nem tetszett: * hogy szinkronnal kellett néztem – szörnyen veszít az élvezhetőségéből, szerintem nagyon rosszul választottak, mivel a magyarra fordítás néhol már a könyvben is nagyon bénán hangzott magamban, mikor olvastam, kimondva/hallva meg inkább nevetséges volt * hogy a mellettünk ülő négy középkorú nő végig kommentálta az egész filmet, mintha csak ők tudták volna előre, hogy mi is fog történni (Ha dumálsz, ne menj moziba, amikor 200 másik ember ül körülötted! Köszönjük, a melletted ülők ) * hogy olyanoktól is olvasható kritika, akik nem olvasták el a könyvet és néhány dolgot nem értve – ami persze a könyvben bővebben ki lett fejtve – eleve zavarosnak, rossznak, hülyeségnek könyvelnek el néhány dolgot a filmben * hogy néha indokolatlanul mosolyognak a jelentben * Ana szájrágása béna – hát még az, ahogy rászól Christian (beharaptad a szád … tényleg?!) * a vége nagyon béna – tudom, a könyvé is, de nem lehetett volna valahogy megoldani?!

Fifty-Shades-of-Grey_612x380Száz szónak is egy a vége! Szerintem egyszer meg lehet nézni, még ha egyáltalán nem is érdekel. Ha szeretted a könyvet, a filmet is szeretni fogod, de arra készülj fel, hogy a film általában rosszabb, mint a könyv, ez most is igaz! Én szerettem és várom a következő részt. 🙂 Neked mi a véleményed?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s