Könyvek – Ragyogás

Reading Challenge 2015 – Egy könyv egyszavas címmel

849139_5– Tűnjünk innen! – üvöltötte magánkívül a sebhelyes, majd letérdelt a rámpa végébe, amíg a cimborái beszálltak a siklóba. Mikor észrevette, hogy Waverly nézi, célba vette Kierant. – Lelőjem vagy ne lőjem le?

Itt nem volt mit dönteni. Egyetlen dolgot tehetett.

– Ne, Waverly! – bömbölte valaki. Nem Kieran volt. Valaki más. A lány megfordult, hogy egy utolsó pillantást vessen otthonára és meglátta Sethet. Az egyik EgyEmberes közelében állt (…) vérző fejjel. Két kézzel markolt a hajába és ordított, ahogy a száján kifért: – Ne csináld, Waverly!

A lány a fejét rázta és azt akarta kiáltani: “Ne haragudj!”, de csak suttogni bírta.

Felicity segítségével felvonszolta magát a rámpán, amely tompa csattanással bezárult mögötte.

A történet:

M16-Eagle-NebulaMit éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek. A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben.
Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek..

brilho1

Véleményem:

Nem sok könyv volt életemben, aminek legalább ennyire vártam volna már a végét. És sajnos nem az izgalom miatt. Néhány pontba összeszedtem, hogy milyen érzésekkel csuktam be ezt a könyvet.

* Aki odavan az űr témáért és nagy sci-fi rajongó, az valószínűleg jobban otthon érzi majd magát a könyv olvasása során, de engem ez a környezet nem nagyon talált szíven. Sajnos a leírások sem szeretették meg velem ezt a világot, egyedül az űrhajón található mező/kert/szántó az a hely, amit szívesen meglátogatnék.

* Kedvenc szereplőm nem lett, mert egyik fejébe sem “engedett be” annyira a könyv, hogy beleszeressek. Mivel a könyv külső szemlélőként meséli el a történetet, a fő- és mellékszereplők gondolatairól jóval kevesebbet tudunk meg, mint amennyit a helyzetek adnak, ezért nem éreztem soha egyiket sem közel a szívemhez.

* Örültem, hogy egy szerelmi szál (is) fogja össze a két helyszínt, de sajnos ez sem az az igazi hiányzik-minden-egyes-vele-töltött perc szerelem.. Jó, jó, naná, hogy vágynak vissza az otthonba, a másik csoportnak pedig hiányoznak a lányok, de könyörgöm.. Már a könyv elején nem érzem olyan igazán erősnek a köteléket Waverly és Kieran között. Nagyon jó lett volna, ha a Waverly-Seth szál is jobban kijött volna és egy igazi szerelmi háromszög kerekedett volna ki az egészből, de erre csak utalásokat tesz az írónő – talán majd a második könyvben (?).

* Az E/3-ben megírt történetben a néhány fejezetenként való helyszínváltás is zavaró volt számomra. Félreértés ne essék, tudtam követni a cselekmény (hiszen semmilyen bonyolult, hirtelen, váratlan dolog nem történik a könyvben), de amikor már érdekessé vált volna a helyzet, amibe csöppent Waverly, akkor a következő oldalon az aratógépek helyrehozataláról következett egy felszínes leírás.

* Vannak nagyon jó ötletek is a könyvben: a két vezető kapcsolata, a (lehetséges) szerelmi háromszög, fontosabb mellékszereplő halála, drámai orvosi beavatkozások, és még folytathatnám. A gond csak az, hogy ezek nincsenek kidolgozva, nem megyünk bele eléggé egyikbe sem, csak elhaladunk minden mellett.

* Az egyetlen pozitívum, az a könyv egészén végigvonuló remény. Az egyetlen indok, ami miatt érdekelhet, hogy mi lehet a felnőttekkel a második könyvben.

Mindent összevetve nem olvasnám el még egyszer és lehet, hogy a folytatásnak sem kezdek neki. Sajnos .. 😦 Van valakinek jobb élménye a könyvvel kapcsolatban?

(Amy Kathleen Ryan: Ragyogás, Maxim Könyvkiadó Kft., 352 oldal, fordította Sóvágó Katalin)

Reklámok

Könyvek – Ragyogás” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s