Könyv – Az időutazó felesége

Az_időutazó_felesége

Reading Challenge 2015 – Egy könyv, ami hosszabb 500 oldalnál

Amikor először találkoztak, Clare hatéves volt, és Henry harminc. Amikor összeházasodtak, Clare huszonkettő, és Henry még mindig harminc. Henry idő-eltolódási rendellenességgel született. Genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, és még abban a másodpercben eltűnik. Ilyenkor elmúlt és eljövendő élete érzelmi csomópontjain találja magát, meztelenül, védtelenül. Sohasem tudja, mikor történik meg újra, sohasem tudja, hol köt ki legközelebb.
Az időutazó felesége a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története. Clare és Henry rajongva szeretik egymást. Mindezt olyasmi fenyegeti, amit sem megakadályozni, sem irányítani nem képesek.

Nagyon nehéz volt elkezdenem ezt a cikket, mert életem egyik legérdekesebb és egyben legmeghatóbb könyve volt Az időutazó felesége. Remélem olyan képet tudok majd adni a könyvről, ami miatt ti is úgy döntötök majd, hogy egyszer elolvassátok ezt a csodát.

SONY DSCAz írónő egy nagyon érdekes betegséggel ruházta fel férfi főszereplőjét, miszerint Henry egy új genetikai betegségben szenved, akarata ellenére ugrál az időben, mely rohamszerűen tör rá. Nagyon érdekes megközelítés ez a fajta irányíthatatlan és eléggé meztelen időutazás, hiszen ha belegondolunk, nagyjából mindenki úgy tekint az időutazásra, mint egy “kütyüre” vagy egy felfedezésre váró technikára ( és nem úgy mint valami velünk született képességre vagy betegségre ), amire ha rájövünk, akkor csak beállítjuk a megfelelő koordinátákat és bumm, már ott is vagyunk, ahol lenni akartunk. Épen, egyben és persze ruhában!

Clare és Henry tökéletesen illenek egymáshoz és a feladathoz. Nagyon jól megalkotott karakterek, mindketten végig szimpatikusak tudtak maradni számomra. Miért mondom ezt? Azokat az életkörülményeket és helyzeteket, amikben élnek (Clare részéről a folyamatos várakozás, az információhiány Henry hollétét illetően; Henry részéről a kontrollálhatatlanság, ami sokszor viszi fájdalmas és lélekszaggató helyszínekre és időpontokra), rendkívül nagy kitartással és tiszta szeretettel tűrik. A könyv vége felé egy apró, pár perces jelenet van Clare és a férfi mellékszereplő, Gomez között, ami azért szíven ütött..

24120d_a0c9c380e4064da691b14740ab60aab1A könyv olvasása előtt azt gondoltam – mivel semmit nem tudtam róla, valamint a filmet sem láttam -, hogy egy főleg pozitív hangvételű, néhol humorral tarkított, valamivel komolytalanabb hangvételű művet fogok olvasni. A könyv olvasása közben realizálódott bennem, hogy mennyire emberi a történet (az időutazás tényétől eltekintve), és hogy a (lélek)fájdalom az örökre jelen lesz a fejezetekben. Sokáig tartott, míg a végére értem, mert csak esténként volt 1-2 órácskám olvasni, és 556 oldal az mégiscsak 556 oldal. Ha egy könyvet sokáig tart elolvasnom, akkor az általában szörnyű érzés számomra. Ha éppen boldogság van, akkor nagyon “hiányoznak” a szereplők és várom a percet, hogy újra mosolyoghassak velük együtt. Hát ennél a könyvnél nem ezt éreztem. Bűn letenni egy könyvet, ha éppen szenvednek a szereplők. Szörnyű érzés! És itt azért kapjuk a maguk valóságát elég keményen.

Nem sok negatívumot tudok felsorolni a könyvvel kapcsolatban. Számomra volt néhány hosszabb leírás, amit feleslegesnek és érdektelennek tartottam. Az egyik fejezetben például a Monopoly nevű játékkal játszanak négyen, mely közben kártyáról kártyára és dobásról dobásra tudjuk meg a részleteket. Se nem viszi előrébb a történetet, se nem bontja ki jobban a résztvevők jellemvonásait, hogy az hányast dobott, mire lépett. Clare papírkészítésének és műhelyében eltöltött óráinak leírását viszont élveztem. Nem csak azért, mert szeretem a kreatív dolgokat és magát a papír- vagy szoborkészítést is érdekesnek találom, de sokat megtudunk közben a lányról, és ettől lesznek érdekesek és jók azok a részek.

The-Time_Travelers-Wife-002A könyvet film formájában is feldolgozták, a főszerepeket Rachel McAdams és Eric Bana játsszák. Sok jót nem hallottam a filmről, ezért sem szerettem volna akkor megírni ezt a könyvajánlót, mikor már azon is túl vagyok, nehogy elvegye a kedvem az írástól. 😀 Viccet félretéve, a tavaszi szünet alatt biztosan megnézem majd és frissítem a bejegyzést. 🙂

Azoknak tudnám ajánlati ezt a könyvet, akik szeretik a drámai műveket, nem félnek sírni egy könyvtől, és érdekli őket egy nem mindennapi szerelmi történet. Én imádtam, ti is imádni fogjátok! 🙂

Kiadó: Ulpius-Ház Könyvkiadó Kft.

Kiadás éve: 2009

Oldalszám: 566

Reklámok

Könyv – Az időutazó felesége” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s