Film – Dínótesó

tesoSzeretek filmekről írni, amik valami miatt jobban megérintenek az átlagnál. Ez történt pár napja, amikor is végre lehetőségem volt megnézni a Dínótesó (The good dinosaur) című filmet. (SPOILER ALERT)

The Good Dinosaur Pixar Post 1A történet: nem bonyolult, úgy is mondhatnám, hogy rém egyszerű. Aki ettől a gyerekmesétől várja az izgalmas fordulatokat vagy a meghökkentő befejezést, az bizony csalódni fog. Van benne egy kicsi Oroszlánkirály (halál, 3(x2) gonosz dínó(k), egy kevés Némo nyomában (egész filmen átvonuló keresés motívum, 3 gonosznak látszó, de segítő szándékú dínó), minimális Jégkorszak/Szörny RT beütés (egymáshoz szegődő, egymást csak gesztusokból megértő karakterek, a kisfiú sorsa a film végén), és ha nagyon gondolkoznék, akkor biztosan eszembe jutna más is. Szóval a történet egyszerű: eltévedni, rájönni, hazaindulni, akadály 1, megoldás, akadály 2, megoldás, akadály 3, megoldás, ….

Viszont hogyha a részletekre koncentrálunk, akkor zseniális apróságokat vehetünk észre!

ao9ZG8m_700bVannak olyan jelenetek, például ez, amiből a bal oldani kép is származik, melyek kimondottak a felnőtt nézőközönséget “szólítják meg”. Egy gyerek is rengeteg mindent megérthet a filmből, de vannak szituációk/mondatok, amit majd csak később vál(hat)nak világossá számukra. Bár a film mese, én azt vallom, hogy minden egyes mesefilm felnőtteknek készül, csak az animált aranyos karakterekkel képesek a gyerekeket is beültetni a termekbe.

Látvány: GYÖ-NYÖ-RŰ! És emiatt fura is. Elmagyarázom. A háttér, az erdő, a víz fodrozódása, a felhők, mind mind annyira élethű és hihetetlenül gyönyörűen megkomponált látványt tár elénk, hogy az valami fantasztikus. A furcsállás érzése azért foghatja el az embert, mert ebben a nagyon élethű környezetben csupa gömbölyded mesedínó mászkál és a kettő nagyon kontrasztos. Nekem legalábbis eszembe jutott.

image_008fe539A karakterek: Minden karakternek megvan a maga szerepe és dolga, az, hogy mire tanít meg minket: legyenek céljaink, fontos a család, képesnek kell lenni a megbocsátásra, félni nem szégyen, mindenki értékes tagja a közösségnek, képesnek kell lenni elengedni dolgokat/személyeket, …

Egyébként vannak igazán vicces figurák, mint a kancsal mindenttudó-látó dínó, vagy maga a főszereplő kisfiú. Utóbbinál számomra zavaró, hogy kutyaként viselkedik, ami – mivel nincsenek kutyák a Földön akkoriban, vagyis a filmben nem mutatnak – megmagyarázatlan marad. Oké, egyedül van a vadonban, de mi(k)től tanulta ezt a viselkedési mintát? Ki tudja…

Én nagyon szerettem ezt a filmet. Időben pont optimális, a látvány nagyon szép, a főszereplőnk nagyon szerencsétlen, a végkifejlet kiszámítható, de ettől jó mese. A közeljövőben biztosan megnézem majd még!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s