Most akkor vegán leszek?! Nos …

Gyümölcsturmixok, hús, tej, tojás mentes ételek “uralják” a blogot és az Insta-fiókomat már negyedik napja. Ez azt jelenti, hogy vegán lettem?! Mi is az én véleményem a vegán életmódról?

20160914_184028Összesen már 5 nap is eltelt azóta, hogy bármilyen húst fogyasztottam volna. Hogy bírom én ezt? Teheti fel a kérdést, aki minden nap eszik sült húst, felvágottat, májkrémet vagy virslit. Nos, én a “vegán napok” előtt sem ettem sok húst, egyszerűen magamtól nem kívánom meg, tehát ez a 5 nap ilyen szempontból egyáltalán nem okozott kellemetlenséget. Pláne azért sem, hiszen rátaláltam a vegán fasírtra, ami számomra konkrétan egy megváltás. Sokkal gyorsan, egyszerűbb és olcsóbb elkészíteni, mint húsból. Nincs benne mesterséges összetevő, viszont a fűszerezése lehetővé teszi, hogy nagyon hasonló élményben részesülj, mintha húst ennél. Ezt biztosan meg fogom tartani a továbbiakban is.

20160913_183559Az emberi szervezet szervezet számára 9 aminosav esszenciális, azaz alapvető fontosságú. Ezeket vagy nem tudja a mi szerveztünk előállítani vagy elégtelen mennyiségben. A fehérjék biológiai értékét az határozza meg, hogy ebből mennyit tartalmaznak. Az elsőrendű, (komplett) fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben, arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a csoportba az állati eredetű fehérjék tartoznak. Tehát nem csak a hús, de a tej és a tojás is alkalmas erre. A másodrendű (inkomplett) fehérjék egyes esszenciális aminosavakban hiányosak, ezért önmagukban elégtelen fehérjeforrások. Azonban a komplett, vagy egy másik inkomplett fehérjével kiegészítve teljes értékűvé tehetők. Ide tartoznak a növényi fehérjék. Tehát ezeket egymással változatosan és gazdagon fogyasztva teljes értékűvé tehetőek. (források: wikipedia, Felszeghy Ödön, Ábrahám Sándor: A biokémia alapjai)

20160917_132227Aztán ott van a tej-sajt-vaj kérdés, ami már egy kicsit összetettebb és bonyolultabb – számomra is. Vegetáriánusnak nevezzük azt, aki nem fogyasztja az állatok húsát, viszont eszik más állati eredetű termékeket, mint például a fent soroltak. Az elmúlt négy nap alatt ettem vegán pudingokat, ittam mandulatejet, ettem szójajoghurtot, készítettünk tejbegrízt és főzeléket vegán tej felhasználásával. Hogy mik a tapasztalataim? Őszinte leszek, a mandulatej magában egyáltalán nem győzött meg. Emiatt szomorú is voltam, mert nagyon vártam, hogy jó legyen, hogy “tej” legyen.. Viszont! A felhasználásával készített főzelék és tejbegríz tök fogyasztható volt. Tehát a fűszernövények ismét jó szolgálatot tettek. Épp a mai nap vettem szójatejet, ő lesz a következő “áldozat”. Meglátjuk, mit tud! A növényi eredetű tejek eredendően laktózmentesek, ami miatt szintén mosolyoghat a pocakom.

A sajtot “elfelejteni” már egy fokkal nehezebb. Ebből több félét is szeretek, ráadásul teszek a szendvicseimbe, pizzámra, eszem rántva és .. máshogy már nem is, ennyi. Tudom, hogy a tofu az, ami helyettesíthetné, de még nem jutottam el oda, hogy beszerezzek egyet. Szeretném ezt is kipróbálni, de valamiért van bennem egy halvány ellenérzés szegény tofu irányába. Az állati eredetű sajtokban (meg a húsokban és a kólában is például) megtalálható foszforsav viszont erős kalcium-megkötő hatással bír, ami szintén nem túl csábító. Szóval eddig tofu:sajt 1:0.

Margarinból ennél jóval könnyebb vegán opciót találni. A bevásárlóközpontban kapható margarinok közül talán a Flora Light ez egyik legjobb vegán választás. Sajnos a vajban van koleszterin. Miért baj ez? Azért mert a szervezet képes megtermelni magának a kellő mennyiségű koleszterint, nem kell még belelapátolni. Persze, lehet azt mondani, hogy nincs is benne sok. De van a tejben, a sajtban, a húsban és a tojásban is. Tehát akár egy ártatlan szendvics sem olyan ártatlan azért. Margarinból olyat kell választani, aminek összetevői között nem szerepel a hidrogénezett vagy részlegesen hidrogénezett zsiradék/olaj, így elkerülhetőek az egészségtelen transzzsírsavak.

20160916_175143A tojás szintén koleszterinbomba, de bevallom szeretem én is. Tegnap a SaladBox-ban vacsoráztunk, én egy vegán salátát állíttattam össze (saláta, paradicsom, kígyóuborka, kukorica, lilahagyma és mentás-citromos öntet), de szívem szerint kértem volna bele tojást is. A felső saláta értelem szerűen nem az enyém. 🙂 Viszont a tény, hogy egyszer valaki látott egy csirkét, és úgy gondolta, hogy ezentúl megeszi a petesejtjét, ami kipottyant a kloákáján, az kicsit bizarr. 😀 Sőt, nagyon is! Jó lenne, ha egyből ez jutna eszembe, ha tojásra nézek. Nagyon sok tojást tudok fogyasztani, ebből vissza kell vennem, de elhagyni valószínűleg nem fogom tudni. Egy-egy salátába belecsempészem majd időnként, de nem én leszek a tojás üzemek fő hajtómotorja.

Bár nem táplálkozás, azért a vegán témához hozzátartozik: cruelty free make up, azaz olyan sminktermékeket gyártó cégek, akik nem bántanak állatokat a termékek fejlesztése és tesztelése során. Ilyen például az Essence és Catrice. Az én sminktáskámban ezekből van a  legtöbb, amire büszke vagyok. És álljon itt néhány állatokon tesztelő is: Avon, L`Oreal, MAC, OPI, Yves Rocher, Rimmel London, Nivea, Schwarzkopf, Dove, Colgate, Old Spice…

Sok dologra ráébresztett ez a pár nap.

a)   illogikusan drágábbak a vegán tejtermékek, mint az állati eredetű tejek

b) rengeteg felesleges húst, tejet, tojást állítunk elő, aminek nagy része nem a bevásárlókosarakban végzi, hanem a túltermelés miatt a szemetesben

c)   a vegán szakácskönyvek tele vannak remek receptekkel, amit akár egy húst fogyasztó is bele tud építeni az étrendjébe

d)  rengeteg vegán étel van alapból a hétköznapunkban, csak nem vesszük észre (pl. smothie-k, sült krumpli, saláták, főzelékek, levesek, stb.)

e) mindennek van egy vegán verziója, ami alig különbözik az állati eredetű megfelelőjétől

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s