Tanítani jó! -Az ókori Görögország – színházi maszk papírból (5. osztály, 45 perc, óravázlattal, próbamunkával)

img_7633A gyakorlaton többet már nem kell szerepelnem, de ettől függetlenül az óravázlatokat minden hétre gyártanom kell továbbra is rendületlenül. Jövőhéten az ókori Görögország lesz a téma, méghozzá a színházi maszkok. Nos, adná magát a technika, vagyis az agyaggal való dolgozás, de se nem a kedvencem, se nem tartok itthon agyagot, úgyhogy festési technikával oldottam meg a feladatot.

Erősebb/vastagabb papír és anilines festék (vagy tempera vagy jó minőségű vízfesték) segítségével jöttek létre a fent látható maszkok. Nem hinném, hogy a 45 percbe még beleférne, de az elkészült munkáknak a száj és szem részét kisollóval ki lehet vágni, hogy valóban használható legyen a munka, ha már végső soron egy indirekt közléses (kifejező tárgyalkotó) óráról beszélünk. Személyes közlés része az órának a maszk egyéni ötlet alapján történő megtervezése: saját érzelmet választanak a gyerekek ( két boldog maszk nem lesz teljesen ugyanolyan).

3ff7145Óravázlatom szerint az óra első 15 percében az ókori görög színházakról, színészekről és maszkokról zajlik egy irányított beszélgetés/előadás, ezt követi egy rövid képelemző-analizáló feladat, mely során 6 maszkot kell megvizsgálniuk a gyerekeknek és eldönteniük, milyen érzelmet akar megjeleníteni, és miből gondolják mindezt. Meg kell figyelniük a száj és szemek formáját, az orr állását, a ráncok irányát, nagyságát.

A célkitűzés után a tanítói bemutató során nem a technikán van a hangsúly, hiszen sokszor festenek 5. osztályig a gyerekek, hanem a lépések logikus egymásutánján.

Képek forrása: 1,2,3,4,5.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s