Így zajlik az államvizsga a TÓK-on tanító szakon

“Been there, done that” alapon gondoltam leírom nektek, hogy hogyan is zajlott/zajlik nálunk, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán ez a rendkívül izgalmas esemény. 🙂 A cikket a tegnapi sikeres államvizsgám emlékére szerettem volna megírni, illetve abból a célból is, hogy a jövő végzős hallgatói el tudják olvasni, hogy nagyjából mi vár majd rájuk. 🙂

Az érkezést 7.30-ra kell időzíteni legkésőbb, bár a húzás és a “kaland” csak háromnegyedtől kezdődik. Addig van idő összegyűlni a csoporttársakkal és együtt utáni ezt a fontos eseményt. Ilyenkor már lehet fantáziálni a kidolgozott tételsorok megsemmisítésének lehetséges módjairól (például tábortűz készítése vagy papír csónak hajtogatás), ami kicsit talán eltereli az izgulósabbak figyelmét.

glasses-272399_960_720

Akárhány bizottság is vizsgáztat aznap, amikorra ki vagy írva, a közös tájékoztatón és húzáson mindenkinek részt kell vennie. Minden vizsgázó csoportból egy általunk kijelölt hallgatótársunk húzza ki azokat a tantárgyakat, amiből aznap mi a saját tételünket kihúzhatjuk. Ez sokak számára kicsit érthetetlenül hangzik, ezért leírom részletesebben. 🙂 Összesen 35+2 államvizsga tételünk van. 7 tantárgy, mindegyikhez tartozik 5 tétel, kivétel a saját műveltségterületed tantárgya, amiből összesen 7 tételből kell felkészülnöd. A húzáson egy “szerencsés” csoporttársad – vagy akár Te magad – lesz az, aki a 7 papírlap közül 2-t kiválaszt. Nálunk Kata húzott és a két cetlin Magyar nyelv és Ének-zene állt.

Ezután mindenki elvonul a terembe, ahol aznap szóbeli vizsgázni fog a csoportjával és a bekészített laptopra feltölti a szakdolgozat és tématerv védéséhez készített ppt-it. PPT-t készíteni nem kötelező, de erősen ajánlott! Maximum 5-6 dia, amiben megjelenik a szakdolgozat címe és a te neved (1.dia), szerkezeti felépítése (2.-3.dia), tézised, kutatásod tárgya és eredménye (4.-5. dia), végül pedig válaszolhatsz a bírálatban megkapott kérdésekre. Mindezek mellett lehet fognak még kérdezni tőled egyet s mást (Miért ezt a témát választottad? Milyen építő hatással volt rád a kutatásod?), de ügyesen állni kell a sarat és persze nagyon jól ismerni a szakdolgozatod. 🙂

Összesen 4 ember tartózkodik mindig a vizsgabizottsággal a teremben. A vizsgabizottságnak vannak állandó és változó tagjai is. Állandó tagok, akik a vizsga elejétől a végéig bent vannak és szem-fül tanúi mindennek, ami elhangzik. Ilyen a vizsgabizottság elnöke a saját műveltségterületed tanszékéről, a külsős bizottsági tag (akivel a gyakorlatok alatt már biztosan találkoztál), a jegyző és egy neveléstudományi tanszéki tag. A változó tagok csak akkor vannak bent, amikor a tételedből felelsz vagy a szakdolgozatodat véded és kérdeznek tőled. Hozzánk két változó tagként így a magyar és ének-zene tanszékről jött be oktató.

books-1035087_960_720

A sorrend: felkészülés a szakdolgozat védésére – szakdolgozat védése – kijössz – bemész – tételhúzás – tételkidolgozás és felkészülés a tématerv védésére – tématerv védése –  felelés a kihúzott tételből. A szakdolgozat védése kérdésekkel együtt 15 perc, majd kikerülsz a folyosóra, ahol várod, hogy ismét sorra kerülj. Mint említettem, mindig 4 ember tartózkodik a teremben. Az, hogy hányadiknak kell bemenj, már május 30-án a záróvizsga beosztás kiírásában kiderül. Az utolsó két szakdolgozatvédő felelése alatt már van bent két olyan hallgató, aki a tételét már kihúzta és azon dolgozik. Összesen 10 vagy 12 tételből tudsz húzni. 10, ha a két kihúzott tantárgy között nincs a saját műveltségterületed (5+5), és 12, ha az egyik tárgy a te műveltségterületed (5+7). Mi tegnap 9-en államvizsgáztunk, én a nyolcadik voltam. Mivel mire én sorra kerültem volna, már csak 3 tétel maradt volna az asztalon, így visszaraktak olyanokat is, amiket a felelések elején már más kihúzott. Ennek ellenére olyanból feleltem, amit aznap még senki sem húzott.

Miután mindenki megvédett mindent és lefelelt a tételéből, pár perc alatt összesítik az eredményeket. Jegyet kapsz a védéseidre és a feleletedre, majd ebből mondanak egy átlagot és egy vizsgajegyet. FONTOS: a vizsgajegy NEM EGYEZIK MEG a diplomajeggyel! A diplomajegybe beleszámít a műveltségterületi szigorlatod jegye és a pedagógia-pszichológia szigorlatod jegye. Gyors számolás az én jegyeim segítségével:

Szakdolgozat védés: 5

Tématerv védés: 5

Államvizsga tétel felelet: 5

Műveltségterületi szigorlat jegye: 5

Pedagógia-pszichológia szigorlat jegye: 3 (Sajnos nem szóltak nekünk annak idején, hogy ez is beleszámít..)

Átlag: 4,6

Diploma: Jeles (4,5-4,99)

Nagyjából ennyit érdemes tudni arról, hogy hogyan zajlik nálunk az államvizsga. 🙂 Ha bármi kérdésetek van még, nyugodtan keressetek meg!

Így zajlik az államvizsga a TÓK-on tanító szakon” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.